Herstellen van spanningsklachten. Dat kan bij Fermate Coaching. Chronische spanning kan het gevolg zijn van een levensstijl waarin iedere minuut is volgepland. Spanningsklachten kunnen echter ook ontstaan als je je veel en langdurig zorgen maakt of door een oud trauma.

Herken jij dit?

 • Een onrustig of opgejaagd gevoel
 • Emotioneel reageren (snel huilen of juist een ‘kort lontje’)
 • Piekeren
 • Nergens energie voor
 • Slecht slapen

Dit kunnen kenmerken zijn van mentale overbelasting. Mentale overbelasting leidt niet alleen tot psychische spanning, maar ook tot lichamelijke spanning. Jouw lichaam signaleert meestal eerder dan je verstand dat er iets aan de hand is. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Hoofdpijn, spierpijn
 • Kortademigheid of hyperventilatie
 • Hartkloppingen of een hoge bloeddruk
 • Rugklachten
 • Terugkerende maag- en darmklachten
 • Slecht functionerend afweersysteem (bv. koortslip, terugkerende verkoudheid of huidklachten)

Herstellen van spanningsklachten

Wat jou helpt om te herstellen van spanningsklachten hangt van de oorzaak af. Is jouw overbelasting ontstaan door een overvol leven? Dan herstel je door te leren ‘lummelen’ en niets te doen. Deze momenten heb je nodig om jouw energie op te laden nadat je mentale inspanning hebt geleverd. Lummelen en niets doen klinkt misschien simpel, maar perfectionisme en de overtuiging dat je alleen van waarde bent als je je nuttig maakt, kunnen werkelijk lummelen behoorlijk in de weg staan. Ik kan jou helpen om de ‘ik-sta-altijd-aan-spiraal’ te doorbreken en weer de rust te vinden om jouw energie te hernieuwen.

Ligt de oorzaak van jouw spanningsklachten in langdurig piekeren of in een oud trauma dat in je huidige leven (onbewust) steeds wordt aangeraakt? Dan kunnen jouw klachten stap voor stap verminderen door je bewust te worden van ‘triggers’ van belemmerende gedachten- en gedragspatronen. Door te werken met subpersonen – een praktisch instrument vanuit de positieve psychologie ‘psychosynthese‘ – leer je angstige, gekwetste, vermoeide, boze of eisende delen van jouw persoonlijkheid beter kennen én besturen. Daardoor ontstaat er ruimte, onder andere voor vitale en ontspannen delen in jouw persoonlijkheid en voor stilte. Daardoor kun je jouw energie weer opladen, ook als jouw levensomstandigheden niet gemakkelijk zijn.

Transformatie

Neem je klachten serieus

De drukte van alledag of de angst voor wat er zou kunnen gebeuren als je in therapie gaat, kunnen je ervan weerhouden spanningsklachten serieus te nemen. Toch kan het je veel opleveren als je dit wel doet: door je bewust te maken waar jouw klachten vandaan komen, ontdek je wat je kunt doen om weer in balans te komen. Bovendien voorkom je hiermee erger. Chronische overbelasting kan namelijk leiden tot overspannenheid, een burn-out, een depressie en diverse lichamelijke klachten.

Kom in actie

Kom vandaag nog in actie en schenk aandacht aan jezelf. Ik help je daar graag bij. Benieuwd wat ik voor je kan betekenen? Kijk hier voor mijn werkwijze. Of neem direct contact op voor het maken van een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.

 

error: Content is protected !!